• Post author:
  • Post category:Novice

Dne 9. marca 2017 je Turistično društvo Radomlje odprlo razstavo oblačilne dediščine PRIŠLA JE NA KANT, A JE NOSILA GOSPOSKI GVANT. Razstavo je pripravila in postavila Veronika Pogačar s poznavanjem, navdušenjem, trudom in sposobnostjo dobiti na posodo oblačila in rute iz 19. stoletja, ki se sicer ne posojajo, so predragocene.

Na razstavi so bile na ogled kučemajke, to so jakne, stisnjene v pasu, v bokih pa razširjene. So iz platna, raševine in sukna, kasneje pa iz boljšega blaga, okrašene z našitki. Poleg pa pisana druščina židanih rut. Pa ne iz prave svile, ampak iz prav posebnih niti, iz po dveh stkane v žakardnem vzorcu s cvetličnimi motivi. Žene so jih kupovale od krošnjarjev in na sejmih in so jih imele kar po več različnih.

Razstavljena oblačila so obkrožale slike Antona Rojca, 1892 – 1968, rojenega v vasi Hudo. Po poklicu je bil mizar, po srcu pa umetnik, slikar in rezbar. Večino časa je preživel v Kamniku, zaljubljen v mestne vedute in krajine.

Obiskovalce je pozdravila Zlatka Levstek, oblačila je predstavila Veronika Pogačar, dopolnil jo je g. Knific iz Kamnika, uradno pa je razstavo odprl predsednik KS Metod Marčun.  Otvoritev je popestril duo Danijel Grilc na harmoniki in Marko Lednik na klarinetu.

Razstava, odprta le ta vikend, je vredna obiska.