You are currently viewing NA ZAČASNEM DELU NA ZEMLJI – vstop prost
Radomlje je naselje na levem bregu reke Kamnik Bistrica severno od Domžal na območju zgornje Kranjske Slovenije. Preberite objave in ostanite v stiku.
  • Post author:
  • Post category:Novice

Izkaznica gledališke predstave:

»NA ZAČASNEM DELU NA ZEMLJI«

Kulturno društvo Mlin Radomlje

žanr: jubilejna predstava, biografska drama, drama o Lovrencu na Pohorju

tekst in izvedba: Obrulj Vojko, Obrulj Leon, Vresnik Primož
dolžina: 60 minut

Umetniški dogodek gledališke predstave je tesno povezan s praznovanjem petdesetletnice Vojka Obrulja. Meseca julija 2017 je bil pripravljen dramski tekst »Na začasnem delu na zemlji«. Poleg izjemne hitrosti in minljivosti posameznega človeškega življenja gledališka igra še odpira fantazijski in domoznanski pogled. Leto 1968 je bilo v znamenju osvajanja našega osončja. V pričujoči igri smo si izmislili, da je sonda Apolla 8 s teleobjektivom fotografirala Slovenijo in Slovence (Pohorje in Pohorce). V predstavi so slikoviti in nazorni domoznanski opisi in orisi Lovrenca na Pohorju, domačega kraja kjerje Vojko Obrulj preživel otroštvo. Poživitev predstave ponujajo še neznani leteči predmeti, ki so se v šestdesetih letih dvajsetega stoletja domnevno pojavili na nebu nad Lovrencem. Avtobiografski del predstave predstavlja Vojkov oseben odnos do otroštva, mladosti in vojaških let. Zgodnjih in kasnejših. Gledališka predstava ima tri pomembne sestavine: biografskega, domoznanskega in fantazijskega. Eden izmed povzetkov jubilejne drame se ponuja v odlomku iz drame: Tistega davnega leta 1968 sem se rodil. Skrivnost vseh skrivnosti ostaja posameznikovo rojstvo. V nobeni šoli tega sveta vam ne povedo ničesar o tem. Rodil sem se, prenehal sem biti ena izmed možnosti v vesolju. Svojega prvega božiča se seveda ne spominjam. Vsi so gledali tja gor. Proti luni.To je bil prvi božič človeštva na nekem drugem planetu.Tudi sam sem bil sestavni del tega, kakor vsi mi, veliki, kakor glava bucike. Sem in ostajam na začasnem delu na zemlji.

NAPOVEDNIK
Nekatere knjige so debele, druge so tanke. Moja knjiga življenja se šele piše, od marca leta 1968. Leto 2018 je moje jubilejno leto. Dnevi beže, pri petdesetem jubileju se zaustavim. Pridite na predstavo.

Vojko Obrulj
Leon Obrulj

Primož Vresnik