Rod mlinskih kamnov Radomlje

Rod mlinskih kamnov

Rod mlinskih kamnov Radomlje je taborniško društvo, ki deluje na območju Radomelj in okolice. Čez leto na OŠ Preserje pri Radomljah vodimo tedenske sestanke za različne starostne skupine, na katerih nabiramo taborniška znanja in veščine. Vmes se odpravimo še na kakšen izlet ali tekmovanje – včasih po skupinah, včasih pa vsi skupaj. Decembra se zberemo na tradicionalni praznični čajanki, februarja se odpravimo na zimovanje, aprila se udeležimo čistilne akcije, maja sodelujemo na športni soboti, julija pa se odvije vrhunec taborniškega leta, ki ga ne gre zamuditi – za osem dni se odpravimo na taborjenje.

Rod mlinskih kamnov Radomlje
Rod mlinskih kamnov Radomlje

Izvedba in organizacija dejavnosti slonita na prostovoljskem delu vodnikov in članov vodstva, ki svoj prosti čas podarjajo lokalni skupnosti. Prizadevamo si, da bi bile naše aktivnosti dostopne prav vsem otrokom, zato se pri udeležbi posebej trudimo pomagati članom v socialni stiski.

Vodstvo je sestavljeno iz mladih, a izkušenih članov, ki si prizadevajo naslednji generaciji omogočiti taborniško doživetje, kot so ga bili deležni sami. Vsi vodniki najprej pridobijo ustrezno izobrazbo z udeležbo na vodniškem tečaju. Bolj izkušeni se pozneje podajo tudi v vodenje samega društva. Ob tem ne gre spregledati pomoči nekdanjih članov, ki nam stojijo ob strani in nudijo podporo.

Naš rod deluje v okviru Zveze tabornikov Slovenije, ki je z okrog 10.000 člani največja mladinska organizacija v Sloveniji. Sodelujemo in povezujemo se tudi z drugimi rodovi, predvsem v okviru Obljubljanske območne organizacije. Naši začetki segajo v jesen 1975, ko je rod začel delovati kot četa takratnega Odreda skalnih taborov Domžale. Današnje društvo je bilo ustanovljeno 24. decembra 1981 pod imenom Odred mlinskih kamnov Radomlje.

Več o taborniškem gibanju najdete na spletni strani www.taborniki.si.