Čebelarska družina Homec

Čebelarska družina Homec

Čebelarstvo ima v naših krajih že zelo dolgo tradicijo. Nekoč so znanja in veščine prehajale iz roda v rod. V vsaki vasi je bil vsaj en čebelar, ki je svojo ljubezen do čebel, znanje in veščine prenašal na svojce. Praviloma je čebelnjak po čebelarjevi smrti prešel v last enega od potomcev in tako so bile čebele pri domačiji prisotne več generacij. Nekaj takšnih rodbin je še tudi v naši okolici. Sedaj pa se pogosto dogaja, da se posameznik brez rodbinske tradicije preprosto odloči, da bo začel čebelariti, ker ima rad naravo, ker ga zanimajo čebele in bi rad zase in svojo družino zdrave čebelje pridelke. 

Čebelarska družina Homec
Čebelarska družina Homec

Čebelarsko društvo Domžale združuje preko 100 čebelarjev  iz Domžal in okolice. Znotraj društva deluje Čebelarska družina Homec, ki pokriva področje KS Radomlje, Homec, Preserje in Nožice. Predsednik Čebelarske družine Homec je Dušan Skok, ki je izkušen čebelar in mentor. V družini smo izkušeni čebelarji z zelo dolgim čebelarskim stažem kot tudi začetniki, ki s pomočjo mentorja šele odkrivamo skrivnosten svet čebel. Veseli smo vsakega novega člana pa tudi tistega, ki sicer ne čebelari ima pa rad čebele in naravo. 

Čebelarji skrbimo za izboljšanje naravnega okolja. V ta namen se izobražujemo na strokovnem, tehnološkem in društvenem nivoju, s čimer zagotavljamo našemu okolju, širši javnosti in svojim članom zdrave čebelje družine, ki pomembno vplivajo na dobro opraševanje cvetočih rastlin in s tem na zdravo okolje našega kraja. Vpliv čebel na naše okolje je izjemnega pomena, zato je dejavnost, ki jo izvajamo čebelarji, posebnega družbenega pomena. Več dobrega opraševanja pomeni tudi več rastlin, več hrane in nazadnje tudi več čebeljih pridelkov. 

Naše delo ni zaprto le v društvo, saj se na različne načine vključujemo v družbeno življenje. Organiziramo dneve odprtih vrat, sodelujemo z vrtci in kot mentorji vodimo čebelarske krožke v šolah, pomagamo pri organizaciji tradicionalnega slovenskega zajtrka, udeležujemo se krajevnih in občinskih praznikov in organiziramo strokovne ekskurzije. 

Če še ne veste, čebelarski pozdrav je: Naj medi!

ČEBELARSKO DRUŠTVO DOMŽALE
Prelog, Breznikova c. 30
1230 Domžale
Predsednik: Andrej Jus

ČEBELARSKA DRUŽINA HOMEC
Homec, III. ulica 7
1235 Radomlje 
Predsednik: Dušan Skok